BAIA MARE – HOVEDSTAD I MARAMURES FYLKE

Baia Mare med sine 169000 innbyggere er administrasjonssenter for Maramures fylke og ligger ved foten av Gutai-fjellene. På 14-1500-tallet var byen viktig på grunn av sine gullgruver. Under kommunistdiktaturet bygget man gigantfabrikker i byen og giftige gasser ble pumpet ut i atmosfæren.

Cristian Turc
August 4, 2018
Category:
Storbyer
Tags:

Baia Mare med sine 169000 innbyggere er administrasjonssenter for Maramures fylke og ligger ved foten av Gutai-fjellene.

På 14-1500-tallet var byen viktig på grunn av sine gullgruver. Under kommunistdiktaturet bygget man gigantfabrikker i byen og giftige gasser ble pumpet ut i atmosfæren. På tidlig 1990-tallet fikk fabrikkene rensefilter.

Men 30.januar 2000 brast en dam som beskytter spillvannet fra en av gullgruvene, og cyanid rant ut i elvene Somes og Tisa før de rant videre ti Donau og Svartehavet. Skylda fikk det halvt australskeide selskapet Esmeralda Enterprises. 2,5 millioner fikk forgiftet drikkevannet sitt og seks naboland ble berørt.

Tross store og stalinistiske forsteder, så har Baia Mare beholdt sitt opprinnelige sentrum.

Den kjente ungarske prins Iancu de Hunedoara hadde sin residens her mellom 1446 og 1453, og residensen står den dag i dag, om enn noe slitt. CASA IANCU DE HUNEDOARA huser i dag utstillinger redigert av byens HISTORISKE MUSEUM.

Byens triveligste severdighet er LANDSBYMUSEET med tradisjonelle trehus, kirker og gårdshus.Rett ved er også en fornøyelsespark, og en liten dyrehage.

ANDRE SEVERDIGHETER:

STEPHENS TÅRN : et klokketårn fra 1400-tallet

TREENIGHETSKATEDRALEN

SLAKTERTÅRNET der Romanias Robin Hood Grigore Pintea Viteazul ble skutt 1703

DEN JØDISKE KIRKEGÅRDEN

DEN RUMENSKE SOLDATS MONUMENT - med friluftsgudstjenester søndager.

HOTELLER:

|Carpati Hotel|

Mara Hotel

Maramures Hotel ***

Bucuresti Hotel

Hotel Minerul - elendige rom til 120 nok natta

Hotel Melda - privat og good value for 180 kr natta med bad

Se ellers www.tourneo.ro og søkeord > Baia Mare <

TRANSPORT:

TAROM flyr til/fra Baia Mare 4 ganger ukentlig fra Bucuresti. Tog går to ganger daglig til Bucuresti ( 8 timer) og 10 ganger daglig til Satu Mare ( 1 1/2 t) og to ganger til CLUJ ( 5 t) og en gang daglig til Brasov ( 9 t)

Togtider og priser:| www.cfr.ro |

UNDERHOLDNING:

2 KINOER

DISCO:"NIGHT CLUB 99" inkludert strip

DRAMATEATERET - forestillinger på rumensk

| WEB | www.baiamarecity.ro