EN BLOGG OM ROMANIA SOM DIN REISEDESTINASJON!

TRANSPORT

KODEN ER RON

Fra januar 2007 har den rumenske valutaen har hatt koden RON  etter en større valutaomlegging.. På folkemunne og ellers kalles valutaen  LEI. Den gamle koden ROL gjelder ikke -  selv om den finnes på enkelte kalkulatorer. Du kan ikke uten videre kjøpe LEI i norske banker eller veksle den inn i utlandet. Valutaen må bestilles i så fall. Det raskeste og rimeligste er  å veksle i Romania. Unntaket er en del Forexfilialer i Europa og banker i andre Balkanstater.

FLUST MED BANKAUTOMATER

Det enkleste er å ta penger direkte ut via automatene. Det er bankautomater på hvert gatehjørne i Romania.Du får kun ut kontanter i LEI  | RON fra automatene. EURO på en del av flyplassene, men kun på helt spesielle automater.

VIL INNFØRE EURO I 2014

Romania har som mål å innføre EURO i 2014 - 2020, men eurokrisen har dempet ned debatten noe.

Euroen er på full fart inn som hardvaluta i det rumenske samfunnet, og har siden 2007 danket ut dollaren som prisindeks. Regjeringen har erklært av euroen skal være valutaindikator for prisnivået i landet. DET BETYR IKKE AT MAN BRUKER EURO I ROMANIA I BUTIKKER ETC. Mange turister tror dette siden mange priser er oppgitt i euro. Dette er som sagt bare en indeks for prisen i RON.

LAVERE PRISNIVÅ ENN I NORGE

Prisnivået i Romania er generelt en tredjedel av det norske. Men det varierer selvfølgelig fra tjeneste til tjeneste og fra produkt til produkt. Regnemessig får du verdien i NOK ved å gange prisen i RON med 1, 7 veldig rundt regnet. Anno 2013.

VALUTAKALKULATOR ONLINE

Lorem ipsum

VEKSLE? BRUK NORSKE SEDLER

Det er ikke nødvendig å reise med dollar eller euro langs Svarthavskysten om sommeren  - da får du dobbelt veksling. I storbyene er norske sedler like vanlig som dollar. 
Det finnes vekslekontorer overalt og det er godt med banker i byene. Kursene er stort sett de samme, med noen variasjoner på de typiske feriestedene. Det lønner seg å sjekke. Postkontorene har gjerne den riktige kursen. 

Mange private vekslekontor kan ta ganske mye i avgifter, men de er pålagte å ha dette skrevet utenfor sammen med de ulike vekslekursene. Vær våken ved veksling av kontanter - særlig på mindre kontorer.

Det er norske 100 /200-lapper som er mest gangbare når du skal veksle - og kun i de store byene og på feriestedene. 500 - sedler er vanskelige å få vekslet.og en slik sedel vil bli gransket grundig og er veksleren usikker, vil han eller hun ikke veksle den inn i RON.
Som sagt: For alle med betalingskort som VISA og MASTERCARD er det greit, det finnes bankautomater alle steder som gir riktig og grei kurs. DETTE ER DEN ENKLESTE OG SIKRESTE MÅTEN Å SKAFFE SEG LEI. 

Å cashe penger på kortet inne i banken i luka er rådyrt. Å bruke kort på gode restauranter og i store butikker går bra, men gebyrene er store og regningen kan bli større enn forventet. Sjekk grundig hva du skriver under på. Triksing forekommer. Dette gjelder IKKE i varehus som REAL, CARREFOUR etc. Her bruker du kortet like trygt som hjemme. På nettet bør du bruke e-payment eller andre verifiserte tjenester.
Reisesjekker er svært uvanlige og dermed upraktiske i Romania, og det enkleste er å veksle norske hundrelapper etter hvert som du trenger lei | ron - hvis du liker kontantkasse. 
Reisesjekker er med andre ord tilnærmet ubrukelige i Romania

PRUTING UVANLIG

Pruting er ikke utbredt. Pruting er bare vanlig på visse markeder, ikke inne i butikkene. Det er lettest å prute rett før turistmarkedet stenger. Og rumenerne selv forhandler bare om større innkjøp. 

Forsøk på pruting vil mange steder bli oversett og sett på som frekkhet. Rumenske selgere maser heller ikke som i mange andre land.

HISTORISK OMLEGGING

Romania kom i mål med omleggingen av valutaen sin i perioden 2005 - 2007 22.mars 2005 - 30.juni 2006 alle priser ble oppgitt i både gamle og nye enheter 1.juli 2005 - den nye valutaen slapp ut i sirkulasjon1.juli 2005 - 31.desember 2006 - parallell bruk av begge valutaer1.januar 2007 - den gamle valutaen ble vekslet automatisk inn med den nye både i banker og ellers. Myndighetene markerte EU-medlemskapet med at kun RON er gangbar mynt fra denne dato.Romania har som mål å innføre euroen 2014. EU sier tidligere kan være mulig.
Sedlene i RON finnes i disse enhetene: 1 - 2 - 5 - 10 - 50 - 100 - 500 RON

FOLK BLANDER GAMMEL OG NY REGNEMÅTE

LESERBREV: FORVIRRENDE DAGLIGTALE OM VALUTA 

" - Er tilbake etter min første reise i Romania; ei uke i hovedstaden Bucuresti. Før avreise satte jeg meg inn i valutakoder og omregninger. Som jeg pleier å gjøre når jeg besøker nye land. Etter å ha kjøpt et par pakker sigaretter, en flaske vin og et ukeblad fikk jeg sjokk. Dama sa hun skulle ha skulle ha 200 for varene. Jeg hakka meg fram på engelsk i protest helt til dama selv nappa ut 20 RON av seddelbunken min. De varene jeg trodde hun skulle ha 410 kr for var altså likevel bare 41 kr.. Etter noen dager skjønte jeg at mange rumenere bruker den gamle valutaen med alle de gamle nullene bak når de snakker. Men bevares så forvirrende dette er for en stakkars utlending. - "

| Svein Tore

TIL TOPPEN

EN BLOGG OM ROMANIA SOM DIN REISEDESTINASJON!